Друзі, хочу почути реальні історії. Я зараз готуюсь до IELTS, бо планую подаватися на навчання за кордон. Англійську знаю непогано, але коли доходить до Writing і Speaking — впевненість кудись зникає. Пробував самостійно: YouTube, книжки, тести, але відчуття, що стою на місці. Особливо складно з таймінгом і структурою відповідей. Цікаво, як ви готувалися: самі, з курсами, з викладачем? Скільки часу це зайняло і що реально допомогло, а що було марною тратою часу?
У мене була дуже схожа ситуація, особливо зі Speaking — знаєш слова, а сказати нормально не виходить. Я починав сам, але швидко зрозумів, що без зворотного зв’язку далеко не заїду. У підсумку поєднав самостійну підготовку з заняттями, де розбирали саме формат і типові помилки. Плюс було корисно, що пояснювали, як мислять екзаменатори, а не просто “вчи граматику”. Я орієнтувався на матеріали з курси англійської мови, бо там нормальна структура і багато практики. Найбільший прогрес пішов після регулярних пробних тестів і аналізу помилок, а не безкінечного зазубрювання.
Загалом помітив, що людям часто важко не через рівень знань, а через стрес і неправильний підхід. Коли є чіткий план і зрозуміло, навіщо ти це робиш, процес стає спокійнішим. Багато хто недооцінює дрібні звички: регулярність, короткі, але часті сесії, робота з помилками. Ще важливо не порівнювати себе з іншими, бо в кожного свій темп і свої сильні сторони. Так результат приходить значно швидше.