Install the app
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Note: This feature may not be available in some browsers.

Puoribannednutrition
Eminem - Castle.mp3

Eminem - Castle.mp3

• Reaction score 0
  • Comments 1
M

խաղային ակումբ

Բարև ընկերներ։ Ո՞ր խաղային կայքն եք խորհուրդ տալիս, եթե ուզում ես փորձել տարբեր խաղեր մեկ տեղում։ Կարևոր է, որ կայքը լինի հարմար օգտագործման համար։
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam plany last minute. Ta cała spontaniczność, podejmowanie decyzji pod wpływem chwili, pakowanie się w pół godziny i ruszanie w nieznane. Problem w tym, że spontaniczność często wymaga pieniędzy, a z tym u mnie różnie bywa. Pracuję na etacie, zarabiam średnio, oszczędności raczej marne. Ale czasem los się uśmiecha.

Był piątek, początek lipca. Słońce za oknem, upał niemiłosierny, a ja siedzę w biurze i patrzę się w monitor, na którym widać tylko piękne plaże i turkusową wodę. Znajomi z pracy od tygodnia rzucali hasłami "Jedziemy nad morze!". Ja tylko kiwałem głową, bo wiedziałem, że mnie nie stać. Wakacje już wykorzystałem, kasy nie ma, a karta kredytowa i tak wisiała na maksa. Typowa polska rzeczywistość.

Wracając do domu autobusem, wciśnięty między spoconych ludzi, myślałem tylko o jednym. Żeby chociaż na jeden dzień wyrwać się z tego miasta. Usiąść na plaży, włożyć nogi w piasek, zapomnieć o wszystkim. Ale jak, skoro w portfelu ledwo na jedzenie do końca miesiąca? W domu padłem na łóżko, włączyłem laptopa i bez celu zacząłem przeglądać internet. Może jakaś tania oferta last minute? Może ktoś odwołał rezerwację? Nic z tych rzeczy. Wszystkie noclegi w moim zasięgu cenowym były dawno zajęte.

Wylądowałem na jakimś forum podróżniczym, ale szybko znudziły mnie te wszystkie poradniki "jak tanio zwiedzać świat". Kliknąłem w zakładkę "off topic" i tam, wśród dyskusji o filmach i serialach, natknąłem się na wątek o kasynach online. Ktoś pytał, czy da się w ogóle wygrać prawdziwe pieniądze. Odpowiedzi były różne, ale jedna przykuła moją uwagę.

Gość napisał, że wygrał 600 złotych z darmowych spinów, nie wpłacając ani grosza. Opisał dokładnie, jak to zrobił: założył konto, wpisał kod promocyjny i dostał 50 darmowych kręceń. W komentarzach ludzie potwierdzali, że to działa, ale trzeba mieć szczęście w samej grze. Spędziłem nad tym wątkiem dobrą godzinę, czytając historie wygranych i przegranych. W końcu pomyślałem: "A co mi szkodzi? Najwyżej stracę czas, a i tak nie mam nic lepszego do roboty".

Znalazłem stronę, o której była mowa. Wyglądała całkiem porządnie, nowocześnie, bez nachalnych reklam. Założyłem konto – mail, login, hasło, potwierdzenie. Poszło błyskawicznie. Potem przyszła pora na najważniejsze. Wszedłem w zakładkę z promocjami i zacząłem szukać pola do wpisania kodu. Znalazłem je bez problemu. Wpisałem kod, który ktoś podrzucił w komentarzu. Po chwili ekran się odświeżył i dostałem powiadomienie: 50 darmowych spinów na koncie.

Otworzyłem grę – jakiś egzotyczny klimat, może Azja, może dżungla, nie pamiętam dokładnie. Zacząłem kręcić. Na początku szło słabo, wygrane były mikroskopijne. Przy 20 spinie miałem może 15 złotych. Myślałem, że to kolejna ściema, ale kręciłem dalej. Przy 35 spinie coś drgnęło. Najpierw małe wygrane, potem większe, a na końcu ekran zrobił się cały złoty. Licznik oszalał. Z 40 zł zrobiło się 120, potem 300, potem 700. Siedziałem jak zamurowany. Kiedy wszystko się uspokoiło, na koncie miałem 890 złotych.

890 złotych. Z darmowych spinów. Zerwałem się z łóżka i zacząłem chodzić po pokoju. Pierwsza myśl: "To niemożliwe". Druga: "Zaraz to cofną". Ale nie, kwota wciąż była na miejscu. Odświeżyłem stronę, zalogowałem się ponownie. Wtedy musiałem ponownie wpisać dane, bo strona mnie wylogowała. Vavada login – to okienko pojawiło się przede mną, wpisałem swój login i hasło i zobaczyłem to samo: 890 złotych. To był moment, w którym uwierzyłem, że to prawda.

I wtedy pojawiła się pokusa. A może by tak dołożyć swoje i spróbować pociągnąć dalej? Skoro udało się z darmowych, to z własnymi pieniędzmi może pójść jeszcze lepiej? Przez chwilę naprawdę się nad tym zastanawiałem. W końcu miałem 890 złotych, które przyszły znikąd. Gdybym je przegrał, to tak naprawdę straciłbym coś, czego nigdy nie miałem.

Ale w porę przypomniałem sobie o tym upale za oknem. O tym, że od tygodnia marzę o morzu. Że znajomi jadą w sobotę i mogę się zabrać. Szybko wszedłem w zakładkę wypłat. System poprosił o potwierdzenie tożsamości. Wysłałem skan dowodu, wszystko poszło sprawnie. Ustawiłem przelew na swoje konto i odetchnąłem z ulgą.

Pieniądze przyszły następnego dnia rano. W sobotę, przed południem, dostałem powiadomienie z banku. 890 złotych. Od razu zadzwoniłem do znajomego: "Jedziesz nad morze? Bierzesz mnie?". Był zaskoczony, bo dzień wcześniej mówiłem, że nie mam kasy. Odpowiedziałem tylko: "Znalazłem". Spakowałem się w 20 minut i ruszyliśmy w drogę.

Weekend był cudowny. Plaża, słońce, lody, wieczorne ognisko. Wydałem może 300 złotych na jedzenie i drobne przyjemności. Zostało mi prawie 600. Część odłożyłem, a za resztę kupiłem nowy kostium kąpielowy i dobre książki na plażę. Leżąc na piasku, patrząc na morze, myślałem o tym, jak bardzo jeden wieczór może zmienić perspektywę.

Gdy wróciłem do domu, zalogowałem się na konto, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku. Znów pojawiło się okno vavada login – wpisałem dane i zobaczyłem puste saldo. Ale to nie miało znaczenia. Liczyło się to, że przez chwilę miałem i wykorzystałem to najlepiej, jak mogłem.

Od tamtej pory minął miesiąc. Zdjęcia z morza wiszą na telefonie, opalenizna powoli schodzi, ale wspomnienie zostało. I wiecie co? Czasem, gdy myślę o tym weekendzie, uśmiecham się sam do siebie. Bo to nie była wielka fortuna, nie kupiłem samochodu ani nie poleciałem na Malediwy. Ale dostałem od losu prezent w postaci dwóch dni wolności od codzienności. I to było warte więcej niż wszystkie pieniądze świata.

Album information

Album owner
merevafainerty
Date created
Item count
1
View count
18
Comment count
1
Rating
0.00 star(s) 0 ratings